MENU
Scoliosis Research Society
SRS: Scoliosis Research Society

Scoliosis Research Society

Αφιερωμένο στη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με σπονδυλική παραμόρφωση

Εισαγωγή στη Σκολίωση

Οι Πρώτες Ερωτήσεις του Γονιού Σχετικά με την Σκολίωση
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι σκολίωσης που συναντώνται στα παιδιά. Ο πιο συχνός τύπος με διαφορά είναι ο ‘ιδιοπαθής’, που σημαίνει ότι η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Η ιδιοπαθής σκολίωση εμφανίζεται σε νήπια και μικρά παιδιά αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τις ηλικίες από τα 10 έτη μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του παιδιού.

Ποιά η διαφορά μεταξύ της ιδιοπαθούς σκολίωσης και των άλλων τύπων σκολίωσης;

Ιδιοπαθής σκολίωση
Ο όρος ‘ιδιοπαθής’ σημαίνει άγνωστης αιτίας. Αν και δεν ξέρουμε με σιγουριά τι προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων σκολίωσης (80% μέχρι 85%), γνωρίζουμε ότι η σκολίωση εμφανίζεται εντός της οικογένειας. Η σκολίωση δεν είναι ασθένεια που την κολλάς από κάποιον άλλο, όπως το κρυολόγημα. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να είχες κάνει για να την προλάβεις.

Συγγενής σκολίωση
Ο όρος ‘συγγενής’ σημαίνει ότι γεννηθήκατε με αυτή την πάθηση. Η συγγενής σκολίωση ξεκινά όταν σχηματίζεται η Σ.Σ. πριν την γέννηση. Μέρος ενός σπονδύλου (ή περισσοτέρων) δεν σχηματοποιούνται πλήρως, ή οι σπόνδυλοι δεν διαχωρίζονται σωστά. Αυτός ο τύπος σκολίωσης μπορεί να συσχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και με διαταραχές της καρδιάς ή των νεφρών.

Νευρομυική σκολίωση
Κάθε πάθηση η οποία προσβάλει τα νεύρα και τους μύες μπορεί να οδηγήσει σε σκολίωση. Αυτή οφείλεται συχνότερα σε μυική ανισορροπία και /ή αδυναμία. Συχνές νευρομυικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σκολίωση περιλαμβάνουν την εγκεφαλική παράλυση, την μυική δυστροφία και την κάκωση νωτιαίου μυελού.

A) Έφηβη με ιδιοπαθή θωρακική σκολίωση στα δεξιά.
B) Η προβολή των πλευρών γίνεται πιο έντονη όταν σκύβει εμπρός
C) Αυτή η ακτινογραφία Σ.Σ. δείχνει καθαρά το δεξιό θωρακικό κύρτωμα.
Ευγενική χορηγία του Νοσοκομείου Texas Scottish Rite Hosptial for Children

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της εφηβικής σκολίωσης;
Η εφηβική σκολίωση δεν είναι επικίνδυνη για την ζωή και τα περισσότερα κυρτώματα δεν προκαλούν σοβαρα προβλήματα. Όμως αν το κύρτωμα είναι μεγάλο, μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη.

Αν το κύρτωμα μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ένα πολύ σοβαρού βαθμού κύρτωμα μπορεί επίσης να πιέσει τις νευρικές ρίζες ή τον νωτιαίο μυελό και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση. Αυτό είναι πολύ σπάνιο. Η κατάλληλη θεραπεία θα εμποδίσει το κύρτωμα από την επιδείνωση σε σοβαρού βαθμού.

Μπορεί η σκολίωση να οδηγήσει σε οσφυαλγία;
Η εφηβική σκολίωση δεν προκαλεί συνήθως οσφυαλγία, αν και τα μεγαλύτερα κυρτώματα μπορούν να προκαλέσουν παροδική ενόχληση.

Αν η οσφυαλγία είναι σοβαρή ή συνοδεύεται με αδυναμία ή μούδιασμα των ποδιών, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μπορεί το σκολιωτικό κύρτωμα να βελτιωθεί από μόνο του;
Τα κυρτώματα της ιδιοπαθούς σκολίωσης δεν ευθειάζονται από μόνα τους. Πολλά παιδιά έχουν μικρού βαθμού κυρτώματα που δεν απαιτούν θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά μεγαλώνουν φυσιολογικά αλλά τα μικρά κυρτώματά τους δεν εξαφανίζονται ποτέ.

Αν δεν αντιμετωπισθούν τα μεγαλύτερα κυρτώματα, το καλύτερο που μπορείτε να ελπίζετε είναι ότι δεν θα επιδεινωθούν. Αυτό εξαρτάται από πόση ακόμη ανάπτυξη έχει απομείνει (πριν την ολοκλήρωσή της) για το παιδί σας. Τα κυρτώματα παιδιών που έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους μπορεί να σταματήσουν να χειροτερεύουν. Αν η Σ.Σ. του παιδιού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται, το πιθανότερο είναι ότι τα κυρτώματα θα χειροτερεύσουν.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την επιδείνωση της σκολίωσής μου;
Οι μόνες θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ιδιοπαθή σκολίωση είναι η τοποθέτηση κηδεμόνα και το χειρουργείο. Δεν υπάρχει απόδειξη στη σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία ότι η φυσικοθεραπεία, η ηλεκροθεραπεία, η χειροπρακτική ή άλλες επιλογές έχουν επίδραση στα σκολιωτικά κυρτώματα.

Είναι ασφαλές για το παιδί μου να αθλείται και να συμμετέχει σε σπορ;
Τα παιδιά με ιδιοπαθή σκολίωση μπορούν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε άθλημα όσο δεν έχουν οσφυαλγία κατά την άθληση. Είναι θεμιτό τα παιδιά να παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση με την άθληση.

Μπορεί το παιδί μου να ζήσει μια φυσιολογική ζωή;
Ναι. Οι άνθρωποι που έχουν κυρτώματα που δεν απαιτούν χειρουργείο είναι ικανοί να συμμετέχουν στις ίδιες δραστηριότητες και σπορ όπως και οι άνθρωποι χωρίς σκολίωση. Σπανίως υπάρχουν περιορισμοί σε οποιαδήποτε δραστηριότητά τους.

Το ίδιο ισχύει συνήθως και για τους ανθρώπους που έκαναν χειρουργείο για σκολίωση. Μπορούν να έχουν τα ίδια επαγγέλματα όπως και οι άνθρωποι που δεν έκαναν χειρουργείο για σκολίωση. Συνήθως μπορούν να κάνουν τα ίδια σπορ όπως και πριν το χειρουργείο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους πριν να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες (επάγγελμα ή σπορ) για να σιγουρευτούν ότι δεν έχουν ειδικούς περιορισμούς.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με την Αιτιολογία της Σκολίωσης

Η σκολίωση εμφανίζεται μέσα στην οικογένεια;
Ναι, περίπου 30% των ασθενών με εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση έχουν οικογενειακό ιστορικό σκολίωσης. Υπάρχει πρόσφατα αρκετή έρευνα που διερευνά το γενετικό ή κληρονομικό στοιχείο.

Αν εγώ έχω σκολίωση, θα την έχουν και τα παιδιά μου;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου 1 στα 3 παιδιά γονέων που έχουν σκολίωση θα αναπτύξουν σκολίωση και τα ίδια. Η σκολίωση θεωρείται μια μερικώς γενετική πάθηση. Οι γιατροί δεν ξέρουν ακριβώς ποιό γονίδιο την προκαλεί.

Υπάρχει ένα γενετικό τεστ για τη σκολίωση αλλά είναι ειδικό για συγκεκριμένες εθνότητες. Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται ώστε να προβλεφθεί αν η σκολίωση ενός ασθενή είναι πιθανό να επιδεινωθεί και να χρειασθεί κηδεμόνα ή χειρουργείο. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα αν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί η πιθανότητα ‘μετάδοσης’ της σκολίωσης ενός ασθενούς στα παιδιά του.

Μπορεί η κακή στάση του παιδιού μου να προκάλεσε την σκολίωση;
Όχι, η κακή στάση δεν οδηγεί σε σκολίωση. Η σκολίωση μπορεί να είναι η αιτία για την κακή στάση του παιδιού σας, ειδικά αν γέρνει προς την μια πλευρά.

Μπορεί μια διαφορά μήκους των σκελών να οδηγήσει ή να επιδεινώσει ένα κύρτωμα;
Η ανισοσκελία δεν προκαλεί σκολίωση. Μια μεγάλη ανισοσκελία όμως μπορεί να επιδεινώσει μια ιδιοπαθή σκολίωση. Σε αυτή την σπάνια περίπτωση, συστήνεται ένας πάτος παπουτσιού.

Οι πάτοι παπουτσιού είναι επίσης χρήσιμοι όταν γίνονται ακτινογραφίες προκειμένου να διορθωθεί μια ανισορροπία κορμού η οποία μπορεί να σχετίζεται με διαφορά μήκους σκελών.

Μπορούν οι αθλητικές δραστηριότητες ή οι βαριές τσάντες με βιβλία να προκαλέσουν σκολίωση;
Οι αθλητικές δραστηριότητες ή τα βαριά σακίδια πλάτης δεν προκαλούν ή/και δεν επιδεινώνουν την σκολίωση. Όμως, τα βαριά σακίδια πλάτης μπορεί να σχετίζονται με την οσφυαλγία. Αν υπάρχει οσφυαλγία, είναι θεμιτό να ελαφρύνεται το σακίδιο. Τα παιδιά πρέπει να κουβαλούν τα ελαφρύτερα σακίδια με τους ιμάντες και στους δύο ώμους.

Σχετίζεται η σκολίωση με κάποιο τραυματισμό;
Η ιδιοπαθής σκολίωση δεν προκαλείται από κάποιο τραύμα.

Θα μπορούσα να την είχα προλάβει;
Επειδή τα αίτια της ιδιοπαθούς σκολίωσης δεν είναι ακριβώς γνωστά, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αν τα αίτια είναι γενετικά, τότε δεν ύπάρχει πραγματικά πολλά να γίνουν όταν ένα μωρό έχει ήδη συλληφθεί.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικές με τον Έλεγχο για Σκολίωση;
Η σκολίωση συχνά πρωτοδιαγιγνώσκεται κατά την τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο.

Πόσο νωρίς θα πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά για σκολίωση;
Τα παιδιά μπορούν να ελεγχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η ιδιοπαθής σκολίωση ανακαλύπτεται συχνότερα κατά την περίοδο ανάπτυξης του παιδιού (10 με 15 έτη). Η Εταιρία Έρευνας Σκολίωσης (SRS) προτείνει ότι τα κορίτσια πρέπει να ελέγχονται 2 φορές, στην ηλικία των 10 και 12 ετών (τάξεις 4η και 6η δημοτικού), και τα αγόρια μια φορά στην ηλικία των 12 ή 13 χρόνων (τάξεις 1η ή 2α γυμνασίου). Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα του σχολικού ελέγχου.

Χρειάζεται να ελέγχονται τα αδέλφια παιδιών με σκολίωση;
Επειδή η σκολίωση εμφανίζεται μέσα στην οικογένεια, καλό είναι να ελέγχονται τα αδέλφια στις ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις, ειδικά κατά την περίοδο ανάπτυξης (10 μέχρι 15 ετών).

Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν. Κοιτάξτε την πλάτη του παιδιού σας όταν φορά το μαγιό. Αν δείτε τον ένα ώμο ψηλότερα από τον άλλο ή μια πλευρά του θωρακικού κλωβού να προβάλει περισσότερο από την άλλη, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Πότε θα πρέπει να εξεταστεί το παιδί με σκολίωση γονείς ;
Τα παιδιά γονιών με σκολίωση θα πρέπει να ελέγχονται κατά τις ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις τους και ειδικά κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης (10-15 έτη).

Γιατί δεν το προσέξαμε νωρίτερα;
Σε πολλές περιπτώσεις, τα κυρτώματα δεν εμφανίζονται παρά μόνο κατά τα πρώτα εφηβικά χρόνια. Τα μικρά κυρτώματα συχνά διαλάθουν της προσοχής μέχρι το παιδί φτάσει στην περίοδο ταχείας ανάπτυξης κατά την εφηβεία. Επειδή η σκολίωση είναι σπανίως επώδυνη, τα παιδιά και οι γονείς τους δεν το ανακαλύπτουν παρά μόνο όταν υπάρχουν πιο φανερά σημάδια.

Επιπροσθέτως, οι έφηβοι έχουν την τάση να ντρέπονται. Τα κορίτσια είναι ευαίσθητα με την εμφάνισή τους και τείνουν να φορούν φαρδιά ρούχα. Μόνο όταν φορέσουν πιο εφαρμοστά ρούχα (μαγιό, μπλουζάκια) είναι εμφανή τα κυρτώματα.

Επίσης, οι έφηβοι δεν επισκέπτονται τον παιδίατρό τους σε τακτική βάση.

Γιατί δεν το διέγνωσε νωρίτερα ο παιδίατρος;
Τα σκολιωτικά κυρτώματα μπορεί να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα, ειδικά κατά την προεφηβική περίοδο. Ο παιδίατρος μπορεί να μην εξέτασε το παιδί αυτή την περίοδο.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με την Έρευνα της Σκολίωσης

Τι έρευνα διενεργείται σήμερα σχετικά με τη σκολίωση;
Σήμερα, ο κύριος στόχος της έρευνας στην ιδιοπαθή σκολίωση είναι η διερεύνηση της αιτίας αυτής της πάθησης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για την σκολίωση. Οι κύριοι παράγοντες που ερευνώνται σήμερα είναι οι γενετικοί (κληρονομικοί), οι παθήσεις ιστών (οστών, μυών, συνδέσμων και δίσκων), τα προβλήματα ανάπτυξης των σπονδύλων, και οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα παιδιά γεννιούνται με ιδιοπαθή σκολίωση;
Τα παιδιά με αληθή ιδιοπαθή σκολίωση μπορεί να έχουν γεννηθεί με τους γενετικούς δείκτες οι οποίοι προκαλούν ιδιοπαθή σκολίωση. Τα γονίδια στα οποία βρίσκονται αυτοί οι δείκτες δεν είναι γνωστά ακριβώς και οι ερευνητές εργάζονται για να τα ανακαλύψουν.

Υπάρχει γενετικό τεστ;
Ναι, υπάρχει γενετικό τεστ που βοηθά στην διερεύνηση των κυρτωμάτων που θα επιδεινωθούν. Όμως, το τεστ είναι κατάλληλο μόνο για επιλεγμένη ομάδα παιδιών. Αυτά είναι κορίτσια καυκαύσιας φυλής ηλικίας 9 μέχρι 13 ετών, με κυρτώματα από 10 μέχρι 25 μοίρες. Οι ερευνητές δουλεύουν για την βελτίωση του τεστ για να περιλάβει όλες τις εθνότητες και όλες τις ηλικίες.