MENU
Scoliosis Research Society
SRS: Scoliosis Research Society

Scoliosis Research Society

Αφιερωμένο στη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με σπονδυλική παραμόρφωση

Χειρουργείο Σκολίωσης : Παράγοντες που Πρέπει να Ληφθούν Υπόψη.

Πολλοί παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζουμε ένα χειρουργείο σκολίωσης. Αυτό το άρθρο παρέχει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με το κόστος, τους κινδύνους και τις επιπλοκές όπως επίσης και σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των εφήβων για το πώς θα φαίνονται μετά το χειρουργείο.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με το Χειρουργείο Σκολίωσης

Πότε θα πρέπει να προγραμματιστεί ένα χειρουργείο;
Οι περισσότεροι χειρουργοί σκολίωσης συμφωνούν ότι σπάνια υπάρχει η ανάγκη για ένα επείγον ή εσπευσμένο χειρουργείο. Τα περισσότερα χειρουργεία μπορούν να προγραμματιστούν σε χρόνο που βολεύει τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό. Αν αποφασίσετε να αναβάλλετε το χειρουργείο μέχρι κάποια περίοδο σχολικών διακοπών, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κάθε λίγους μήνες για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση στο μέγεθος του κυρτώματος όταν είναι μεγαλύτερο απο 50 μοίρες.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τεχνητό ή δικό μου οστικό μόσχευμα για την σπονδυλοδεσία μου;
Αυτή την στιγμή το δικό σας μόσχευμα εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετική επιλογή, αλλά αρκετοί χειρουργοί σκολίωσης χρησιμοποιούν αλλομόσχευμα στην θέση του. Ο λόγος γι’αυτό είναι ότι κάποιοι ασθενείς καταλήγουν να έχουν πόνο στην θέση λήψης του μοσχεύματος ( απ’όπου ελήφθη το οστούν) και αυτό μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό. Άλλα προβλήματα όπως αιμορραγία, ερεθισμός νεύρου, μόλυνση ή κάταγμα μπορεί να συμβούν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Bone is scooped out of the iliac crest to be used as a bone graft.
Οστούν λαμβάνεται από την λαγόνια ακρολοφία για να χρησιμοποιηθεί σαν οστικό μόσχευμα.

To αλλομόσχευμα λαμβάνεται από αποβιώσαντα ασθενή. Περνά απο εντατική διαδικασία αποστείρωσης (καθαρισμού) πριν χρησιμοποιηθεί σε ασθενή. Το αλλομόσχευμα συχνά αναμιγνύεται με αίμα οστικού μυελού για να βελτιώσει την οστεοσυνθετική του ικανότητα.

Επιπροσθέτως, οι χειρουργοί της Σ.Σ. επίσης χρησιμοποιούν συνθετικά (τεχνητά) προϊόντα για να δέσουν την Σ.Σ.. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το δικό σας οστούν ή με αλλομόσχευμα (οστούν δωρητή). Λειτουργούν ως ικρίωμα (πλαίσιο) που επιτρέπει στο νεαρό οστούν να μορφοποιηθεί και να ωριμάσει. Κάποια απο τα διαθέσιμα συνθετικά υλικά μπορούν στην πραγματικότητα να διεγείρουν τον σχηματισμό νέου οστού στην χειρουργηθείσα περιοχή. Καλούνται με το όνομα BMP ( Bone Morphogenetic Protein = Οστική Μορφογεννητική Πρωτεϊνη ) και ο χειρουργός σας μπορεί να σας την αναφέρει καθώς συζητάτε για το χειρουργείο σας. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην Σ.Σ. και σε άλλες οστικές περιοχές του σώματος τα τελευταία χρόνια.

Ο ακριβής τύπος οστικού μοσχεύματος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, ο πιο σπουδαίος εκ των οποίων είναι η εμπειρία και η προτίμηση του χειρουργού. Αυτό σημαίνει οτι αν ο χειρουργός σας έχει αρκετή επιτυχία με μια μέθοδο ή προσέγγιση, θα την προτείνει πιθανότατα και σε σας. Φυσικά εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να ρωτήσετε και για άλλες διαθέσιμες επιλογές και μετά ν’αποφασίσετε ποιά μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε.

Πόσο κοστίζει η σπονδυλοδεσία Σ.Σ.;
Tο κόστος του χειρουργείου για την σκολίωση και τις άλλες μορφές σπονδυλικών κυρτωμάτων εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν το κόστος παραμονής στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες, τον τύπο των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν (άγκιστρα, βίδες, ράβδοι), το υλικό του οστικού μοσχεύματος, την αμοιβή του χειρουργού και το κόστος της αναισθησίας. Απρόσμενα συμβάντα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο επηρεάζουν επίσης το συνολικό κόστος.

Το συνολικό κόστος ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από χώρα σε χώρα.

Στις Η.Π.Α. το κόστος επίσης ποικίλλει από τον τύπο της ασφαλιστικής κάλυψης που διαθέτετε. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν το κόστος του χειρουργείου, της παραμονής στο νοσοκομείο και των υλικών που θα διορθώσουν την Σ.Σ.. Μπορεί να κληθείτε να συμβάλλετε ή να χρεωθείτε ώστε να εξοφλήσετε το υπόλοιπο που η ασφάλειά σας δεν καλύπτει.

Σιγουρευτείτε οτι έχετε επικοινωνήσει με τον ασφαλιστή σας προ του χειρουργείου για να συζητήσετε την έκταση της κάλυψής σας. Μιλήστε με το γραφείο του γιατρού σας όπως και με το λογιστικό τμήμα του νοσοκομείου για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλες τις απαιτούμενες οφειλές.

Παρόλο που το ακριβές κόστος ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, σε γενικές γραμμές, το χειρουργείο σπονδυλοδεσίας της Σ.Σ. είναι μια ακριβή επέμβαση.

Πόσα χειρουργεία Σ.Σ. έχει κάνει ο χειρουργός μου έχοντας καλά αποτελέσματα;
Μιλήστε με τον χειρουργό σας. Επειδή δεν χειρουργούν όλοι οι χειρουργοί Σ.Σ. ασθενείς με σκολίωση, είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν θεραπεία ατόμων με σκολίωση καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της κλινικής του εμπειρίας. Υπάρχουν κατά τόπους πολλά κέντρα Σ.Σ. και ινστιτούτα εκπαίδευσης τα οποία εξειδικεύονται στην θεραπεία εφήβων με σκολίωση και άλλες μορφές κυρτωμάτων.

Θα πρέπει το παιδί μου να δεί έναν νευροχειρουργό;
Η μεγάλη πλειοψηφία των χειρουργείων για σκολίωση και άλλες παραμορφωτικές παθήσεις της Σ.Σ. διενεργούνται απο ορθοπαιδικούς χειρουργούς Σ.Σ. . Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, κάποιοι νευροχειρουργοί έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην θεραπεία εφήβων με σκολίωση και έχουν αποκτήσει ειδική εκπαίδευση.

Κάποιοι τύποι κυρτωμάτων σχετίζονται με προβλήματα στον νωτιαίο μυελό. Αν το παιδί σας έχει κι άλλα συμπτώματα παράλληλα με το κύρτωμα όπως πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα νεύρα της Σ.Σ. συμπιέζονται από τα οστά ή τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται τυχόν εμφάνισή του. Ένας νευροχειρουργός σ’αυτήν την περίπτωση, μπορεί να κληθεί να συμμετάσχει στην χειρουργική ομάδα.