MENU
Scoliosis Research Society
SRS: Scoliosis Research Society

Scoliosis Research Society

Αφιερωμένο στη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με σπονδυλική παραμόρφωση

Χειρουργική Θεραπεία Σκολίωσης

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με το Χειρουργείο της Σκολίωσης
Η χειρουργική επέμβαση για την σκολίωση είναι η σπονδυλοδεσία της Σ.Σ. Αυτή είναι ουσιαστικά μια διαδικασία «συγκόλλησης». Η βασική ιδέα είναι το να επανευθυγραμμιστούν και να «δεθούν» οι σπόνδυλοι που αποτελούν το κύρτωμα ώστε να επουλωθούν σαν ένα ενιαίο, σταθερό οστούν.

Με την τεχνολογία και τα διαθέσιμα εργαλεία σήμερα, οι χειρουργοί της σκολίωσης είναι ικανοί να βελτιώσουν σημαντικά τα κυρτώματα.

With the tools and technology available today, scoliosis surgeons are able to improve curves significantly.

Εγώ χρειάζομαι χειρουργείο;
Αν το κύρτωμά σας είναι μεγαλύτερο απο τις 50 μοίρες, το πιο πιθανό είναι να επιδεινωθεί ακόμη και μετά την πλήρη ανάπτυξή σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αισθητική δυσμορφία στην πλάτη σας όπως και να επηρεάσει την λειτουργία των πνευμόνων σας. Το χειρουργείο συστήνεται.

Κυρτώματα μεταξύ 40 και 50 βαθμών σ’ενα αναπτυσσόμενο παιδί εντάσσονται στην γκρίζα ζώνη – αρκετοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το αν συστήνεται χειρουργείο. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό σας.

Πόσο επιτυχημένα είναι τα χειρουργεία της σκολίωσης;
Η σπονδυλοδεσία της Σ.Σ. είναι πολύ επιτυχημένη στο να εμποδίσει τα κυρτώματα από το να μεγαλώσουν. Σήμερα οι γιατροί είναι ικανοί στο να ευθειάσουν σε σημαντικό βαθμό τα κυρτώματα κάτι το οποίο θα βελτιώσει την εμφάνιση του ασθενούς.

Πόσο ευθεία είναι θα είναι η Σ.Σ. μου μετά το χειρουργείο;
Επειδή τα οστά της Σ.Σ προστατεύουν τον νωτιαίο μυελό σας, ο χειρουργός σας θα κινήσει τους σπονδύλους σας μόνο όσο είναι ασφαλές.

Ο βαθμός διόρθωσης που θα επιτευχθεί στο χειρουργείο εξαρτάται απ’το πόσο εύκαμπτη είναι η σκολίωσή σας πριν από το χειρουργείο. Σε γενικές γραμμές όσο πιο εύκαμπτο είναι το κύρτωμά σας τόσο καλύτερη θα είναι η διόρθωση από το χειρουργείο. Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει την ευκαμψία σας πριν το χειρουργείο με ειδικές ακτινογραφίες

Oι περισσότεροι ασθενείς έχουν μετά το χειρουργείο κυρτώματα μικρότερα απο 25 μοίρες. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα μικρά κυρτώματα με δυσκολία γίνονται αντιληπτά.

Έχω πόνο στην πλάτη μου που σχετίζεται με την σκολίωσή μου. Θα τον ανακουφίσει το χειρουργείο;
Αμέσως μετά το χειρουργείο, θα υπάρχει περισσότερος πόνος απ’ότι πριν, αλλά αυτό συνήθως εξαφανίζεται εντός μιας περιόδου λίγων εβδομάδων μέχρι λίγων μηνών. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος της πλάτης τους είναι καλύτερα 1 έτος μετά το χειρουργείο απ’ότι ήταν πριν από αυτό.

Pre and Post-Op
Η ακτινογραφία αριστερά δείχνει δύο μεγάλα κυρτώματα τα οποία απαιτούν χειρουργείο.
Η ακτινογραφία του ίδιου ασθενούς δεξιά μετά το χειρουργείο επιδιόρθωσης των κυρτωμάτων.
Ευγενική χορηγία του Texas Scottish Rite Hospital for Children.

Όλοι – είτε έχουν σκολίωση είτε όχι- έχουν κάποιες ενοχλήσεις στην πλάτη από καιρό σε καιρό. Η προσδοκία να μην έχετε καθόλου ενοχλήσεις στην πλάτη στο μέλλον δεν θα ήταν ρεαλιστική.

Τί περιλαμβάνει ένα χειρουργείο σπονδυλοδεσίας;
Σε μια σπονδυλοδεσία, οι σπόνδυλοι του κυρτώματος δένονται μαζί ώστε να επουλωθούν ως ένα ενιαίο στέρεο οστούν. Αυτό θα σταματήσει εντελώς την ανάπτυξη του μη φυσιολογικού τμήματος της Σ.Σ. και θα προλάβει την επιδείνωση του κυρτώματος.

Όλες οι σπονδυλοδεσίες χρησιμοποιούν κάποιον τύπο οστικού υλικού, που καλείται οστικό μόσχευμα ώστε να ευοδωθεί η εξέλιξη της σπονδυλοδεσίας. Σε γενικές γραμμές, μικρά οστικά τεμάχια τοποθετούνται ανάμεσα στα μεσοσπονδύλια διαστήματα των σπονδύλων που πρόκειται να χειρουργηθούν. Τα οστά επουλώνονται μαζί – με παρόμοιο τρόπο όπως όταν επουλώνεται ενα σπασμένο οστούν.

Μεταλλικές ράβδοι χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για να κρατήσουν την Σ.Σ. στην θέση της μέχρι να συμβεί η συγκόλληση της σπονδυλοδεσίας. Οι ράβδοι σταθεροποιούνται στην Σ.Σ. με βίδες, άγκιστρα και/ ή σύρματα.

Ακριβώς πόση έκταση της Σ.Σ. θα δεθεί εξαρτάται από το κύρτωμα (ή τα κυρτώματά) σας.

Bone is scooped out of the iliac crest to be used as a bone graft.
Το οστούν λαμβάνεται από την λαγόνια ακρολοφία για να χρησιμοποιηθεί σαν οστικό μόσχευμα.

Τί είναι το οστικό μόσχευμα;
Το οστικό μόσχευμα χρησιμοποιείται πρωταρχικά για να διεγείρει την επούλωση του οστού. Αυξάνει την οστική παραγωγή και βοηθά τους σπονδύλους να επουλωθούν μαζί ως ένα ενιαίο οστούν.

Στο παρελθόν τα οστικά μοσχεύματα που λαμβάνονταν απο το ισχίο του ασθενούς ήταν η μόνη επιλογή σπονδυλοδεσίας για τους σπονδύλους. Αυτός ο τύπος μοσχεύματος αποκαλείται αυτομόσχευμα. Η λήψη ενός οστικού μοσχεύματος απαιτεί μια επιπλέον τομή κατα την διάρκεια της επέμβασης. Αυξάνει την διάρκεια του χειρουργείου και μπορεί να προκαλέσει αυξημένο πόνο μετά την επέμβαση.

Ένας εναλλακτικός τρόπος να ληφθεί ένα οστικό μόσχευμα είναι το αλλομόσχευμα, το οποίο είναι πτωματικό οστούν. Το αλλομόσχευμα συνήθως λαμβάνεται από μία τράπεζα οστών.

Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί επίσης αρκετά τεχνητά οστικά μοσχεύματα.

Πόσο χρόνο διαρκεί το χειρουργείο;
Οι περισσότερες σπονδυλοδεσίες διαρκούν από 4 μέχρι 12 ώρες, χρόνος που εξαρτάται από το μέγεθος του κυρτώματος του ασθενούς και το μήκος της Σ.Σ. που θα πρέπει να σπονδυλοδεθεί.

Πόσο πόνο θα έχω μετά το χειρουργείο;
Το μέγεθος του πόνου που οι ασθενείς αναφέρουν μετά το χειρουργείο ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό απο ασθενή σε ασθενή. Το χειρουργείο είναι μια μεγάλη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει μετακίνηση μυών και επανευθυγράμμιση του σκελετού.

Οι πρώτες μέρες είναι συνήθως αρκετά άβολες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται γρήγορα απο την 3η ή 4η μέρα καθώς μπορούν να περπατήσουν, να σηκωθούν και να καθίσουν στο κρεβάτι αρκετά καλά ώστε να πάνε σπίτι. Ο πόνος συνεχίζει να βελτιώνεται βαθμιαία και οι περισσότεροι έφηβοι μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο σε 2 με 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Ένας ήπιος πόνος μπορεί να επιμένει, αλλά στις 3 με 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο η φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο δεν θα πρέπει πλέον να είναι απαραίτητη.

Ποιός τύπος παυσίπονης αγωγής θα χρησιμοποιηθεί μετά το χειρουργείο;
Η παυσίπονη αγωγή ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών γιατρών και νοσοκομείων. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η συσκευή αναισθησίας ελεγχόμενη από τον ασθενή (PCA-patient controlled anesthesia machine), η οποία εισάγει μια μικρή δόση παυσίπονου φαρμάκου ενδοφλέβια με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάποιοι χειρουργοί χρησιμοποιούν έναν ενδοφλέβιο καθετήρα (μικρός, πλαστικός σωλήνας που τοποθετείται σε μια φλέβα) για να παρέχουν το φάρμακο. Το σύστημα αναλγησίας το οποίο ο γιατρός σας συνηθίζει να χρησιμοποιεί είναι πιθανότατα το ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο για σας μετά το χειρουργείο.

Την 2η ή 3η μέρα μετά το χειρουργείο, ο γιατρός σας είναι πολύ πιθανό να αλλάξει την φαρμακευτική αγωγή σε χάπια ή υγρά παυσίπονα που θα λαμβάνονται απο του στόματος. Αυτά τα φάρμακα είναι οπιοειδή (παρόμοια με την μορφίνη). Επειδή αυτά τα φάρμακα είναι γνωστά για την εθιστικότητά τους όταν λαμβάνονται για καιρό, θα ενθαρρυνθείτε να τα αντικαταστήσετε με ακεταμινοφαίνη-παρακεταμόλη το συντομότερο δυνατό αφού επιστρέψετε σπίτι.

Τα άγκιστρα και οι ράβδοι μένουν στην Σ.Σ. ακόμη και μετά την σπονδυλοδεσία;
Εάν οι ράβδοι χρησιμοποιηθούν σε μια σπονδυλοδεσία συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Όμως, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ζητήσουν αφαίρεση των ράβδων για μια ποικιλία λόγων.

Η σπονδυλοδεσία θα κάνει την πλάτη μου άκαμπτη και ανίκανη για κίνηση;
Mετά από μια σπονδυλοδεσία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετή κίνηση στην πλάτη τους ώστε να εκτελούν όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και τα περισσότερα σπορ. Αν συμμετέχετε σε δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν μεγάλο ποσοστό ευκαμψίας, μπορεί να σας πάρει καιρό να προσαρμοστείτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι μέσα σε 1 έτος πάνω κάτω αρχίζουν να αισθάνονται «φυσιολογική» την πλάτη τους όταν συμμετέχουν σ’αυτές τις δραστηριότητες.

Μπορώ να διορθώσω την σκολίωσή μου χωρίς σπονδυλοδεσία;
Μακάρι να υπήρχε μια μέθοδος και τα ανάλογα υλικά ώστε να ευθειάσουμε την Σ.Σ. και επίσης να επιτρέψουμε την φυσιολογική κίνηση μεταξύ των οστών. Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτήν την δυνατότητα. Οτιδήποτε βάζουμε για να κρατήσουμε την Σ.Σ. ευθεία την κάνει επίσης άκαμπτη στην περιοχή του χειρουργείου.

Χειρουργείο σκολίωσης μπορεί να γίνει και χωρίς σπονδυλοδεσία. Δυστυχώς, οι ράβδοι οι οποίοι κρατούν ευθεία την Σ.Σ. τελικά θα σπάσουν εάν τα οστά που βρίσκονται μεταξύ τους δεν μεγαλώνουν μαζί. Επομένως, αν γίνει ένα χειρουργείο χωρίς σπονδυλοδεσία θα χρειαστεί πιθανόν να επαναληφθεί ξανά και ξανά.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με την Επάνοδο μετά το Χειρουργείο
Οι περισσότεροι ασθενείς μένουν στο νοσοκομείο 4 με 10 ημέρες, εκτός σχολείου 2 με 6 εβδομάδες και επιστρέφουν πίσω στις δραστηριότητές τους 2 με 6 μήνες.

Για πόσο καιρό οι ασθενείς χρειάζονται παυσίπονα φάρμακα απο την στιγμή που παίρνουν εξιτήριο για το σπίτι;
Οι περισσότεροι χειρουργοί συνταγογραφούν ισχυρά παυσίπονα στους ασθενείς μετά από χειρουργείο σκολίωσης. Οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει στην χρήση οπιοειδών παυσιπόνων συνήθως σταματούν να τα χρειάζονται μεταξύ 2 και 4 εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Αν ο ασθενής έκανε συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων πριν το χειρουργείο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να σταματήσει να τα χρειάζεται.

Είναι καλύτερα να σταματάται η χρήση αυτών των δυνατών φαρμάκων το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να είναι εθιστικά αν λαμβάνονται για μακρά χρονική περίοδο.

Μήπως το χειρουργείο οδηγεί σε μόνιμους περιορισμούς σε δραστηριότητες;
Όχι, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ικανοί να επιστρέψουν σε όλες τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και σπόρ.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν 4 με 6 μήνες κατα προσέγγιση μετά το χειρουργείο σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν επαφή σώμα με σώμα (τρέξιμο, άρσεις βαρών, ασκήσεις).

Πριν την πλήρη επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρ με άμεση σωματική επαφή, η Σ.Σ. θα πρέπει να είναι πλήρως επουλωμένη. Συνήθως χρειάζονται 6 με 12 μήνες μετά το χειρουργείο για να δημιουργηθεί μια συμπαγής σπονδυλοδεσία και να επιτραπεί η επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες.

Θα μπορώ να περπατώ μετά το χειρουργείο;
Ναί. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο, αλλά είναι ικανοί να περπατούν όταν φύγουν απο το νοσοκομείο.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στο σχολείο μετά το νοσοκομείο;
Τα περισσότερα παιδιά χάνουν 2 με 4 εβδομάδες σχολείου μετά το χειρουργείο. Συνήθως χρειάζονται γύρω στις 4 εβδομάδες προτού η Σ.Σ. να επουλωθεί εντελώς ώστε να κουβαλήσει την σχολική τσάντα.

Πότε μπορώ ν’αρχίσω να βρίσκομαι ξανά με τους φίλους μου;
Οι φίλοι σας μπορούν να σας επισκέπτονται μετά το χειρουργείο στο νοσοκομείο και στο σπίτι. Το να βγείτε έξω με τους φίλους σας – όπως το να πάτε στο σχολείο ή στο σινεμά- μπορεί να συμβεί εφόσον έχετε σταματήσει όλα τα παυσίπονα και νιώθετε την πλάτη σας ξανά φυσιολογική (αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο).